top of page

dE WAALSE KERK

De Waalse kerk is sinds 1966 beschermd als rijksmonument, onder objectnummer 27478. De redengevende omschrijving luidt: 

 

Franse of Waalse KERK. Gebouw met centraliserende plattegrond, opgetrokken in de jaren 1732-1733 naar ontwerp van de Luikse architect Nicolas Comhaire. Aan de voorzijde een rechthoekige toren met koepeltje. Lodewijk XIV-preekstoel en -banken en een Lodewijk XV-herenbank. Aan de tafelstraat een lage aanbouw met segmentboog- ingang en Naamse steen. Daarachter vakwerk. Eenklaviers orgel, in 1743 gemaakt door Th. Weidtmann.

Rijksmonument Waalse Kerk Maastricht.jpeg

Het orgel

Het orgel in de Waalse kerk in Maastricht is een voor Nederland uniek instrument. Het is in Nederland het enige orgel van de hand van Thomas Weidtman dat grotendeels in originele staat is behouden.

 

Kas, windladen en pijpwerk dateren uit het bouwjaar 1743. De overige instrumenten van zijn hand in Nederland zijn òf verdwenen (bv recentelijk het orgel in de Catharinakerk te Zoutelande) òf inmiddels zo sterk gewijzigd dat gevoeglijk niet meer gesproken kan worden over een Thomas Weidtman-instrument (bv in de Oude Remonstrantse Kerk te Amsterdam, nu de ‘Rode Hoed’).

Ook in het Rijnland in Duitsland waar Thomas Weidtman zijn atelier had, resten er nog slechts twee instrumenten van zijn hand. Het orgel in Maastricht heeft daarom een hoge zeldzaamheidswaarde. Het is zeer lofwaardig dat de huidige eigenaar een grote (en noodzakelijke) herstelbeurt wil laten uitvoeren als onderdeel van de verbouwing en het herstel van het kerkgebouw. Bijzonder is dat er vanaf het begin bij de verbouwing van de kerk specialisten op het gebied van akoestiek en binnenklimaat betrokken zijn waarbij veel aandacht uitgaat naar het behoud van de huidige akoestiek ten behoeve van het orgel, en het scheppen van een ‘orgelvriendelijk’ binnenklimaat. Ten behoeve van het herstellen van het orgel is een uitgebreid rapport opgesteld door Marcel Verheggen, gecertificeerd orgeladviseur. De werkzaamheden zullen worden uitgevoerd door Verschueren Orgelbouw.

beelden huidige staat

LOCATIE VAN DE WAALSE KERK

LOCATIE

Adres

Sint Pieterstraat 6

6211 JN, Maastricht

bottom of page