top of page

Meer resten onder kerkvloer ontdekt

  • Klaas Koelewijn
  • 10 jan
  • 2 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 21 jan

Datum: 10-01-2025


Tekst van De Limburger door Vikkie Bartholomeus en Xavier Comuth


Twee gewelfde kelders en twee tombes met skeletresten plus acht separate graven waar overledenen zijn begraven. Onder vloer van de Waalse kerk in Maastricht blijken nog meer menselijke resten te liggen. Een bodemscan heeft nieuwe holtes onthuld met schedels en andere skeletdelen.


Nadat in oktober vorig jaar een gewelfde ruimte is ontdekt met tientallen schedels en knekels, werd onder de vloer ook een trap aangetroffen naar een tweede crypte waar eveneens enkele botten blijken te liggen. Bij het weghalen van de houten kerkbanken en andere interieurdelen werden ook nog twee tombes aangetroffen die elk vier schedels en botten bevatten.

De zestien grafstenen in de kerk zijn niet gelicht, maar de bodemscan heeft onder de helft van deze zerken een holle ruimte gesignaleerd, wat duidt op een graf. Zo ligt er onder anderen Adrien Pelerin begraven, de eerste hoogleraar geneeskunde van Maastricht, die in 1771 overleed.

Het bestuur van de Waakse kerk gaat nu in overleg met archeologen en andere erfgoeddeskundigen bekijken hoe om te gaan met de vondsten. Een deel van de skeletten - die niet in anatomisch verband liggen – zou ongeroerd kunnen blijven. Op plekken waar de knekels de renovatie van de kerk in de weg liggen, wordt overwogen om ze te herbegraven. Voorzitter Klaas Koelewijn: “Bij de Sint Servaas hebben ze dat in de jaren tachtig op een hele waardige manier gedaan. Zo willen wij er ook mee omgaan. Maar het is maar een eerste wilde gedachte.”

Een van de twee gewelfde kelders, bijna tien meter lang, zou weer toegankelijk gemaakt kunnen worden. Deze week inspecteerde een team van archeologen, architecten, erfgoedkenners en ambtenaren de vondsten en werden de resultaten van de bodemscan besproken. De kerk wordt momenteel verbouwd tot cultureel podium en ontmoetingsplek. Ook de zondagsdiensten van de gereformeerde Zuiderkruiskerk blijven in het monument uit 1732.




Stichting Waalse Kerk Maastricht

E-mail: 

info@waalsekerkmaastricht.nl

 

Fysiek adres:

Sint Pieterstraat 6,

6211JN MAASTRICHT

Correspondentie:

Jan Peukensweg 1,

6343PR WEUSTENRADE

PNG_Logo Waalse Kerk_Wit.png

Naam ANBI

 

Stichting Waalse Kerk Maastricht

RSIN/Fiscaal nr: 8609.07.120

Bankrekening nr.:

NL54 ABNA 0877 7414 33

  • Instagram
  • Facebook

©2024 STICHTING WAALSE KERK MAASTRICHT

bottom of page