top of page

Zo wordt de bodem van de Waalse Kerk met een rijdende scanner in kaart gebracht

  • Klaas Koelewijn
  • 13 dec 2024
  • 2 minuten om te lezen

Datum: 10-12-2024


Tekst van De Limburger door Xavier Comuth

Op de vloer van de kerk zijn lijnen uitgezet die Max van Huijgevoort met de scanner op en neer loopt.    © Rob Oostwegel
Op de vloer van de kerk zijn lijnen uitgezet die Max van Huijgevoort met de scanner op en neer loopt. © Rob Oostwegel

De bodem onder de Waalse Kerk in het centrum van Maastricht is dinsdag met een hoogwaardige scanner in kaart gebracht.


De scanner op wielen stuurt over een breedte van één meter elektromagnetische golven door de vloer van de kerk en vangt vervolgens de weerkaatsingen op. Het volledige vloeroppervlakte wordt op die manier gescand. Het moet inzichtelijk maken waar holle ruimtes en eventueel andere materialen in de bodem zitten.

Landelijk nieuws

Enkele weken geleden werd de verbouwing van de kerk landelijk nieuws toen er bij toevaltientallen botten en schedels in een open ruimte onder de kerk werden aangetroffen. De verbouwing kwam daardoor direct stil te liggen waarna een uitgebreider onderzoek startte. Later werden er nog verschillende graven, onder meer van historisch figuur Andrien Pelerin (1698-1771), ontdekt. Verder werd er een kelder gevonden waarin ook enkele botten tevoorschijn kwamen.

De eerste ruwe resultaten verklappen alvast enkele afwijkingen in de bodem. © Rob Oostwegel

Vorige week werd de bodem al onderzocht met een eenvoudigere radarscanner. Ondanks dat deze al iets van resultaat gaf, is er nu gekozen voor een nauwkeuriger onderzoek.

Max van Huijgevoort bedient de scanner en kan op een scherm al direct de eerste resultaten zien. Hij werkt voor Saricon, dat gespecialiseerd is in scans voor archeologisch onderzoek. De rechte lijnen die hij met het apparaat loopt, zijn als groene lijnen zichtbaar. Mocht er een afwijking in de bodem gedetecteerd worden, is dit zichtbaar met een donkerdere kleur. De eerste resultaten verklappen al dat er op verschillende plekken onder de kerk meer holle ruimtes gevonden zijn. „Het is een puzzel die we straks, op kantoor in Sliedrecht, in elkaar gaan leggen”, legt Van Huijgevoort uit.
Het rapport zal binnen enkele weken klaar zijn. De onderzoeken brengen hoge, niet begrote kosten met zich mee. De uitkomsten van het rapport bepalen wanneer en op welke manier de verbouwing van de kerk hervat gaat worden.

Het scannen is een nauwkeurig proces. Op het kantoor in Sliedrecht worden de resultaten in een rapport verwerkt. © RobOostwegel

Stichting Waalse Kerk Maastricht

E-mail: 

info@waalsekerkmaastricht.nl

 

Fysiek adres:

Sint Pieterstraat 6,

6211JN MAASTRICHT

Correspondentie:

Jan Peukensweg 1,

6343PR WEUSTENRADE

PNG_Logo Waalse Kerk_Wit.png

Naam ANBI

 

Stichting Waalse Kerk Maastricht

RSIN/Fiscaal nr: 8609.07.120

Bankrekening nr.:

NL54 ABNA 0877 7414 33

  • Instagram
  • Facebook

©2024 STICHTING WAALSE KERK MAASTRICHT

bottom of page